luni, 2 aprilie 2012

Fructe confiate














Coaja de portocale si lămâi 

Primul lucru pentru a face coji de citrice confiate, este de a elimina amărăciunea de pe partea alba.
Se fierbe coja de trei ori. De fiecare data cate douăzeci de minute, având grijă, de a schimba apa de fiecare data.
Cele douăzeci de minute trebuie a fi numărate din momentul in care începe sa fiarba.

Mod de preparare:

Citricele trebuie să fie cu coaja grosa.Frecati-le cu bicarbonat una cat una. Curăţati-le, încercand sa obţineti o coaja cat mai lata si cu un pic de parte alba.
Odata fierte de trei ori, se pun intr- o sita la scurgere.
Odata scurse se usuca si se cantaresc. Cantitatea de apa si de zahăr pentru sirop trebuie se fie dublul greutati de coaja.Exemplu: coaja -200 g, apa -400 g, zahăr- 400 g. 
Se pune zahărul si apa într-o tigaie cu fundul lat, se adaugua coaja si se aduce incet la fierbere. Odata ce incepe sa fiearba se stinge focul, se acopera si se lasa sa se receasca. Acesta operatie trebuie facute timp de trei, patru zile de doua ori pe zi. 
(Nu puneţi prea mult coaja în aceeaşi tigaie, altfel coaja se lipeste una de alta si nu se glazureaza bine).
Atunci când cojile vor deveni transparente, puneti-le pe un gratar la scurs.Pregătit o,  tăva căptuşita cu hârtie de copt, presarata cu zahăr pudră. Odata ce coaja este rece, se va tavali in zahăr pudră si se lasa acolo separate intre ele. Se pune tava intr-un un loc racoros la aer si operatia de tavalire in zahăr pudră se face in urmatoarele doua , trei zile de doua ori pe zi.
Fructele confiate se pot pastra in frigider intr -o cutie de metal cu capac sau chiar pot fi congelate. Inainte se pun pe o tava la congelat. Odata congelate le pastrati impreuna intr-un singur container. In acest mod se impiedica formarea unei singure mase si puteti sa folositi cantitatea care va trebuie fara probleme si congelate vor dura şi mai mult!

De dovleac
Ingrediente:
1Kg de dovleac de tip lung galben (sau coji de pepene verde)
1 kg de zahăr
scorţişoară din abundenta

Mod de preparare:

Tăiaţi dovleacul cu coaja. Se taie în bucăţi de aproximativ opt centimetri lungime. Le împartiti în patru bucăţi şi se îndepărtează seminţele, inmuiati-le in apa sarata timp de aproximativ o oră Apoi se spală în multă apă pentru a îndepărta reziduurile de sare şi lasati să se scurgă până se usuca (aproximativ cinci ore).
Scoateţi coaja şi puneti bucatile într-o cratiţă, în apa fierbinte, la foc mic, astfel încât să se înmoaie şi sa rămâna nici tari nici moi . Se strecora bine şi puneţi bucatile înapoi în cratiţă, la foc mic, adaugati zaharul si presarati generos cu scorţişoară. Gatiti până când zahărul a fost absorbit. Bucatile de dovleac ar trebui să fie acoperite cu un strat gros de zahăr caramelizat. Lasati să se răcească. Se păstreaza pentru o perioadă lungă de timp, într-un recipient închis, din cauza conţinutului său ridicat de zahăr

Dar ... ce sunt "Fructele confiate"?

Confiere in italiana (candire) este o metodă de conservare a fructelor prin înmuiere într-un sirop de zahăr. Cuvântul provine din limba araba "qandat", transcrierea cuvântului din limba sanscrita "khandakah" (zahăr).
Care fructe pot fi confiate?
Varietatea de fructe supuse la aceasta tehnica este mare. Fructele pot fi "îndulcite",în totalitate sau în parte (pulpă, rădăcini, coaja), cu zahăr din sfeclă, sau miere.
Fructe întregi: cireşe, vişine, caise, citrice, prune.
Coaja de portocale, lămâi şi citrus medica (cedro in Italian). 
Radacini: ghimbir şi angelica. 
Pulpa: dovleac, pepene galben şi castane (Marron glacée)
Florile pot fi confiate, în special pentru scopuri decorative şi ornamentale ( trandafiri, violete aici ).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu