miercuri, 6 iunie 2012

ŞTIŢI DESPRE SARE ?





Un pic de istorie

Istoria ne arăta faptul că cele mai bune tehnici de tratament cu sare sunt ocidentale: celţii, ocupând un teritoriu bogat în sare (din sudul Franţei la Salzburg), au cunoscut mai multe moduri de utilizăre a  sarii. De la ei si romanii au invataat  sărare vanatului, inclusiv porcii şi mistreţii salbatici. Nu este o coincidenţă faptul că Parma,o zona din Italia  renumită pentru producţia de salamuri, este intr-o zona de asezare celtica lângă bazine Salsomaggiore bogate in  apă sărată. Controlul salinelor  a fost  unul din motivele care au determinat   romanii  sa se extinda în Marea Mediterană şi de a controla coastele Spaniei şi Franţei, ajungând la  Marea Moarta. Si Republica de la Veneţia se datorează dorintei de  a se razbuna  pe Imperiul  Bizanţului  prin bogăţia  derivata din sarea din Chioggia.  In mod similar, în Franţa, teritoriile de Camargue şi de Guérande s-au imbogatit datorită   bogăţiei de sare .În secolul XX, Gandhi a devenit fondator al revoltei non-violente, în numele eliberare a poporului indian împotriva coloniştilor britanici cu conducerea celebrului "mars  al sarii": la 6 aprilie, 1930, marşul  a ajuns la Oceanul Indian şi Gandhi a ales de pe  plajă, un cristal de sare, ca sens demostrativ de revoltă împotriva legislaţiei  britanice ca prevedea exclusivitatea de producţiei si comercializare  a sarii exclusiv la cetatenii  Maiestatii Sale  si pentru  taxa  impusă la sare carea afectau într-un mod deosebit si puternic asupra claselor sărace din India . 
SANATATE
Sarea nu este un simplu condiment: este esenţială pentru buna funcţionare a organismului nostru.Iodul este o sare minerala, descoperita în 1811, dar, desigur,
difuzat in mod natural în procente foarte mici. Toate tipurile de vegetaţie şi de  fauna si vegetatia marina absorb iodul din apa de mare si sunt surse excelente ale  acestui mineral. În special: peştele de adâncime, algele  kep, usturoiul, fasolea, semintele de susan, fasolea de soia, spanacul , dovleceii  albi, sunt bogate în iod natural. Într-o măsură mai mică  iodul este prezent în ouă, produsele lactate, cereale si carne.Cantitatea ingerata cu alimentele, nu este, totuşi, suficienta pentru a asigura un aport adecvat de zi cu zi. Iodul joacă o rol  important de prevenire împotriva unui număr de boli,  inclusiv tiroida.Organismul uman,  concentrează iod in tiroida, unde acesta intră în formarea a doi hormoni: triodiotironina (T3) şi tirozină (T4),  regulatore ale unor  functii metabolice, inclusiv de dezvoltare a sistemului nervos central şi creşterea organismului. Iodul este absorbit de către tiroidă şi combinat chimic cu aminoacizii tirozină   sintetizeaza hormoni tiroidieni.Deficitul de iod, una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică conform estimărilor OMS, rezulta in mai multe boli, mai mult sau mai puţin grave, în funcţie de vârstă şi sex, cum ar fi supraproducerea  hormonului tiroidian de catre glanda.
La copii: un deficit de hormon tiroidian în timpul vieţii fetale şi la noul nascut poate avea efecte diferite, în ceea ce priveşte maturizarea creierului, cu consecinţe grave ireversibile asupra dezvoltării creierului şi retard mental, surdo-mutism, şi paralizie spastica. Se estimează că 0,3% din copii se nasc avand o forma de boli tiroidiene.
La tineri: In Italia se îmbolnăvesc  de gusa (glanda tiroida marita), aproximativ 6 milioane de persoane. La populaţia tânără gusa se intelneste la 20% din oameni.

La femei: La maturitate, femeile sunt mult mai predispuse la boli ale tiroidei, cu sansa de 20% de a dezvolta probleme cu glanda tiroida.Aportul fiziologic recomandat este de 150 micrograme pe zi ingerate cu 5 grame de sare. Nu are nici un dezavantaj, deoarece organismul este capabil de a elimina excesul prin urina.
Si sarea are o functie primara in bucaterie

Toate sărurile  lumii (cele mai importante)

Sare de mare Hawaiana roşie  Alaea
Caracteristici 
Sarea rosie, în antichitate, a fost folosita de catre samani in ritualurile lor. Astăzi este una dintre sărurile cele mai folosite în bucătărie.  Ea vine de la apa de mare saturata cu roşu provrnita din argila Alaea comestibila, cu un procent ridicat de fier si elemente nobile. Gustul este carasteristic. In bucataria Hawaiana este folosita zilnic pentru a îmbogăţi mâncărurile  din carne sau peşte la grătar, oferind un efect scenografic. Merită să fie măcinată sau pistata cu ierburi aromatice.

Sare de mare japoneza Aguni
Caracteristici 
Provenind de la o insulă necunoscută în Japonia, această sare este produsă numai de interacţiunea forţelor naturii: marea cristalin, vant, soare, copaci din bambus si o uscare lentă pe lemn. Acest tip de lucrare conferă  sarii un gust plăcut şi neted. Este, de asemenea, ideala pentru sănătate din cauza capacităţii sale naturale de a neutraliza efectele  aportului excesiv de cofeina.


Sare de mare neagra Hawaiana Hiwa Kai
Caracteristici 
Sarea de mare integrala din insula Molokai, extrasa nu mai de mână.Rezultatul de măiestrie artizanala este uimitor, deoarece, in faza de uscare, sarea este amestecata cu lavă vulcanică purificata şi cărbune vegetal, care, în afară de a schimba culoarea in  negru, este bogata în minerale şi conferă efecte benefice asupra sistemului digestiv. Ideal ca element scenografic si decorativ de mare efect, pentru pregătirea  peştelui.

Sare Indiana Kala Namak 
Caracteristici 
De origine fosilă  din Himalaya-sarea indiana este folosita în medicina ayurvedică de mii de ani (stiinti vietii) pentru proprietăţile sale terapeutice şi digestive. Mirosul aminteste ouale  fierte, la fel de bogat în compuşi de sulf, si este baza in amestecuri de mai  multe condimente  din bucătăria indiană. Numit greşit negra, scara cromatica a ei variază de la  violet la gri închis. 

Sare marina afumata Yakima
Caracteristici 
Este o sare de mare,integral  provenind de pe coasta Pacificului. Valea fertila a River Yakima din statul Washington, este faimoasa pentru plantatiile de mere . Lemnul acestor arbori este folosit pentru a afuma sarea, o procedura care accelerează procesul de uscare şi face unica aceasta sare pentru toate preparatele la grătar, în special pentru carnea de porc şi de pasăre.

Fulgi de sare roz australieni Murray River
Caracteristici 
Culoarea roz  a sarii este obtinuta prin evaporare apei. Gustul acestei sari este deosebit de interesanta şi sugerează, de la prima gustare, originalitatea si calitatea produsului. Foarte delicata, crocanta, se dizolva repede subliniind caracteristicile organoleptice ale ingredientului combinaţie  care nu este penalizata de duritatea  salinitatii fulgilor . În plus, această sare este recomandata in special pentru toate feluri de mâncare care necesită coacere la cuptor. Este o sare extrasă din râul cel mai important în Australia, care este încărcată cu minerale de pe drumul său în aval. Prinde nuanta foarte frumoasa de roz caisa din cauza carotenului unor alge  prezente în iazurile de evaporare din bazinul Murray-Darlign.

Sare marina afumata Durango
Caracteristici 
Procesul de afumare este întotdeauna folosit, pentru a păstra aroma in multe alimente. Fiecare tip de lemn folosit în acest scop, conferă un gust de fum mai mult sau mai puţin accentuat. Un ingredient care este deosebit de potrivit pentru acest proces este sarea de mare. De fapt, o reteta veche de la indienii din America de Nord, implică utilizarea de lemn de nuc pentru afumare la rece  a sarii, în acest fel, este ideala pentru carnea rosie, alba si de  pasăre. 

Sare roz din Himalaya
Caracteristici 
Sarea roz din Himalaya  este sare pură, culeasa cu mâna de pe  pietrele care se află adânc în un ambient incontaminat din munţii Himalaya, din interior din mine Kewra, cele mai mare mina de sare din lume, dîn istoria de era secundară. Cristalele care schimba gama de culori de la alb la roz la roşu închis, în funcţie de punctul de extracţie, au un total de 84 elementi intre oligoemineral,  minerale şi metale. Vechime de acest sare se ridică la 250 de milioane de ani (datând apropede din epoca Jurasicului ), este cunoscut pentru proprietatile sale de vindecare şi este utilizat în spa sau de către personalul care lucrese in dominio de bunăstare pentru îngrijire şi relaxare. Stimularea circulaţie, scăderea tensiunii arteriale şi a elimina toxinele, , cum ar fi metalele grele, acestea sunt unele dintre multe beneficii de sare roz din Himalaya. In bucateria este ideal pentru toate tipurile de preparatii.


Sare marina afumata Salish
Caracteristici 
Sarea de mare, originara din nord-vestul  SUA, afumata cu ramuri de copac de Arin, este o specie foarte comuna şi răspândita în întreaga lume. Consistenta  acestei  sari este similara cu a nisipului şi aroma  sa puternica confera preparatelor  o savore  puternică de fum. De încercat cu mozzarella.   

Sarea de mare din  Noua Zeelandă- naturala
Caracteristici 
Sarea din  Noua Zeelandă-naturala  este extrasa din apele adânci şi  curate ale Oceanuluil Pacific. Fără nici un fel de tratament chimic sau fizic, această sare este certificata Bio-Gro Noua Zeelandă (Certificatul de Calitate biologic), care garantează puritatea şi clasificarea ca un produs bio 100% facut doar cu metode naturale. Formata din cristale poroase, sarea din Noua Zeelandă -naturala se dizolvă rapid şi este ideala pentru crearea  amestecului cu mirodeni.


Flori de sare din Camargue (Franta)
Caracteristici 
Universal, este considerata caviar de  mare. Pura şi integrala, este o comoara pentru Chef-ii din întreaga lume. Bogata în oligoelemente, provine din apele marine curate şi se recoltează numai manual la  Aigues Mortes. Se formeaza numai în anumite condiţii climatice şi, în conformitate cu ecosistemul. Textura sa unică o face ideala pentru perfecţionarea felurilor de mâncare sporind calitatea ingredientelor. Aroma delicata poate fi apreciata în legătură cu cocktail-uri care implică utilizarea de sare.

Sare de Camargue (Franta)
Caracteristici 
Sare de Camargue ofera toate bogăţiile pe care natura le poate oferi. De înaltă puritate şi  alb natural, sarea de Camargue este compusa din cristale de sare neregulate, uşor umede şi bogate în magneziu. Sarea gros de Camargue este ideala pentru sărarea apei de gatit, pentru gatit intr-o crusta de sare sau pentru sărarea carnii sau peştelui. Poate fi, de asemenea, utilizata pentru preparare care presupune o gătire  pe timp indelungat, datorită solubilităţii sale foarte progresive. În final,este folosita ca sare pentru a condimenta sau pentru a creea  vinaigrette sau alte sosuri.

Flori  de sare  Romagna (Italia)
Caracteristici 
Flori de sare este o sare marina integrala, mediu-fin,  pe care muncitorii de sare încă o numesc "sarea  Papei" din tradiţia veche de secole de a aduce la masa papala prima recoltă de sare. Asortata şi selectata, nu se usucă în mod artificial şi nu este  tratata cu aditivi pentru a îmbunătăţi dizolvare, aşa cum se întâmplă în mod normal pentru sarea fina, păstrează toate oligoelementele prezente în apa de mare.

Sarea neagra din Cipru
Caracteristici 
Sarea extrasă prin evaporarea apei din insula Cipru, are carateristica principala un cristal ca un fulg, de o forma geometrica perfecta de piramida concava. Foarte bogata în carbon activ, ceea ce denotă culoarea neagra absolut,In plus o particularitate, salinitate si textura  are efecte interesante asupra sănătăţii, în care, cărbunele  activ este folosit pe scară largă în mediumistice tradiţionale şi alternative. Culoarea, de asemenea, se pretează la utilizarea în bucătărie, cu efect decorativ,  şi în băuturi mixte, în cazul în care culorile au, de asemenea, un element atractiv. Încercaţi-o pe marginea unei Margarita cu mango, sau peşte in alb sau peste cartofi dulci prajiti.


Sarea de mare din Cervia (Italia)
Caracteristici 
Sarea de mare integrala de marime mediu-gros este  recoltata şi ambalata prin metoda tradiţională. Pur şi simplu spălata cu apă cu inalta concentraţie de sare şi se centrifughează  pentru a păstră bogăţia  de toate oligoelementele prezente în mare.


Sarea integrala alb pur Halen Môn
Caracteristici 
Fulgii de sare de mare crocanta Halen Mòn, sunt colectati de pe coasta de est a Marii Britanii. Procedura implica extragerea de sare din apa din strâmtoarea Menai, în Ţara Galilor, care este de multe ori filtrat prin procese naturale. Apa este apoi incalzita si evaporata prin concentrarea  sarii, care este ulterior depusa în bazinele de cristalizare în care merg, pentru a forma  fulgi  caracteristice. Diferitele etape, toate naturale, ofera   sarii  Halen Mòn  culoarea alba ca zăpada şi gustul inconfundabil.

Sarea de Guerande
Caracteristici
In salina de lut din coasta Atlanticului francez se formeaza prin evaporarea din cauza  soarelui si a vantului, sarea de Guerande. Colectata  într-un mod tradiţional, din iunie până în septembrie, în funcţie de metodele vechi celtice, care implică folosirea doar lame de lemn nu de metal care ar putea contamina puritate. Aceasta sare nu este tratată cu substante pentru albit şi nu este supusa la nici un tip de rafinare.Pentru aceasta îşi păstrează culoarea caracteristică gri şi cantitatea mare de minerale. Gustul, aroma subtila si delicata o face ideala pentru multe tipuri de preparate din carne peste si legume.


Flori de sare Mexic
Caracteristici 
Acest produs, constând în principal din clorură de sodiu, este doar rezultatul a trei componente: soare, apă şi pământ. Ea vine în formă de cristale incolore, de solubilitate excelenta şi gust  salin. E o sare de bogata în substanţe minerale, care sunt adăugate ulterior, pentru consumul  uman,  sodiu si fluor. Sarea este produsă în saline diferite, prezente în multe regiuni din Mexic, cum ar fi Baja California Sur, Zacatecas şi Colima, în conformitate cu o metodă care respectă ciclul natural de inundare şi de uscare  salina. 

Sarea Ankur Chemfood dublu fortificată
Caracteristici 
Sare Ankur este o sare anumita, produsa în India, imbogatita cu sare şi  fier. Prezenţa acestor doi factori face din acest tip de sare, un produs pentru îmbunătăţirea sănătăţii şi prevenirea bolilor, cum ar fi anemia şi gută. Este deosebit de răspândită în ţările mai sărace.

Flori de sare Trapani (Italia)
Caracteristici 
Sare de mare din Trapani se prezinta alba cu nuanta de argint. Producţia  acesteia are loc în vara fiecarui an: sarea este recoltata de mână şi nu este supusa la rafinare  şi adăugarea  altor minerale. Aceasta este o sare cu o  aroma plină, este bogata in magneziu si potasiu, dar cu o cantitate limitată de clorură de sodiu. Ideala pentru toate tipurile si felurila de mâncare.

Sarea Balineza  recoltata de mână
Caracteristici 
Recoltata  de mâna, aceasta sare începe pe o plajă de nisip indepartata, devenita neagra din lava  vulcanului Gunung Agung, considerata sacra de către locuitorii de pe insula Bali. În zori, muncitorii incarca pe umăr cu colier făcut de mână, colecteaza  apa de mare  în găleţi, care sunt acoperite cu nisip negru  făcut ca sticla. În timpul zilei, muncitorii se retragan la umbra, în timp ce soarele coace malul de nisip negru, prin evaporarea apei de mare din găleţi se creaza fulgi crocanti de nisip sărat. Când soarele apune muncitori colecteaza fulgii  de sare in contenitori din material  textil, care se pun la uscat in soarele tropical, în bastoane de bambus. Acest proces ajută la crearea unei sari pure, de culoare albă şi un gust unic.

Sarea Sonoma Kosher Flake 
Caracteristici
Sonora kosher Flake este o  sare unica în formă de cristal cu trepte piramidale. Această sare, spre deosebire, daca vă puteţi imagina, nu respectă liniile directoare pentru produsele alimentare kosher, cum ar fi descrise în Torah,  pentru că este utilizata de către măcelarii evrei să  dreneze sângele din carne. Deoarece boabele  mai mari decât cele de sare de masă normală, atunci când carnea este acoperita de sare, aceasta se dizolva mai incet, favorizand procesul de extracţie de lichide. Cristalele de sare neregulate fac din aceasta, de asemenea, ideala pentru gătit sau pentru condimentare, dar, de asemenea, pentru a orna paharele  de margarita. In sarea Sonora Kosher Flake, spre deosebire de alte săruri de  masa, nu se adaugă nici o substanţă, cum ar fi iod.


Fulgi de sare din Cipru
Caracteristici
Fulgii delicati de sare de mare, din Cipru, in forma de piramida, sunt  produsi cu metoda tradiţională de apele Mediteranei, fără aditivi artificiali. De culoare alb natural luminos, cu un gust proaspătă şi dulce, anihileaza gustul amar, tipic la alte săruri. Coerenţa acesteia specială
permite să se dizolve imediat în contact cu preparatele, şi salinitatea intensa permite de a o utiliza cu moderatie. Utilizata atât în ​​bucătărie cat si pe masă, este mult mai apreciata la folosirea pe carne, peşte, legume şi salate. 


Sare Pink Maras
Caracteristici

Sarea peruviana roz provine de la un izvor natural situat in  lanturile din Munţii Anzi la o altitudine  de  peste 3000m. Apa caldă a acestui izvor curge pe terasele de piatră, unde de aproape 2000 de ani, colectarearea sarii se face, numai de mână. Cristalele, care păstrează un grad ridicat de umiditate şi de o culoare roz deschis, sunt ideale pentru toate tipurile de carne sau pentru a fi folosita ca un condiment. 



Sare Mirroir
Caracteristici
Sarea Mirroir  isi d atoreaza numele pentru efectul  de oglinda, deoarece  pastrare o concentraţia mare de minerale in ea. Aceasta este recoltata artizanal, la o altitudine de aproximativ 3700 de metri deasupra nivelului mării, în Anzii din partea Boliviei. Sarea, stratificata de-a  lungul timpului, mai târziu a fost acoperită de scurgeri de lavă care au păstrat conţinutul  ridicat de minerale şi protejând-o de  poluare. Culoarea este roz si portocaliu. Sarea Mirroir este un produs cu salinitate mare,motiv  pentru care ar trebui să fie folosita cu moderatie. Ideala pentru orice tip de preparat.


Sarea Noua Zeelandă
Caracteristici
Sarea Noua Zeelandă  este recoltata din apele adânci şi imaculate ale celui mai mare ocean, în partea de sud, care este in canalul  stramtorii Cook între insulele din Noua Zeelandă. Sarea este plasata pe stâncă pentru a se evapora apa cu ajutorul vântului şi numai la soare. La fiecare capăt al verii, sarea din Noua Zeelandă este colectata pentru a menţine cantitatea  de susbtante minerale naturale.




În bucătărie  preferaţi sarea de mare  in loc de sare de mina sau  de rocă, deoarece are un conţinut mai mic de sodiu, este bogata în oligoelemente şi datorită nivelului sau  mai mare de salinitate se utilizează  în cantităţi mai mici.



Toate informaţiile citite pe acesta pagina de blog ar trebui să fie luate în considerare doar orientativ.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu