miercuri, 8 august 2012

Cum se sterilizează alimentele


Când se face pregătirea  pentru a efectua sterilizare in recipienti de sticla trebuie ca operatia să fie precisa pentru stocarea în condiţii de siguranţă. Cine vrea să păstreze gemuri, jeleuri şi sosuri, care necesită mult timp de gatit, ar trebui să umple cu un centimetru mai jos  de la margine cu produsul  încă fierbinte in borcane de sticlă cu închdere ermetica, care au fost sterelizate în prealabil, apoi treceţi la etanşare, şi rasturnati cu susul în jos imediat  pe un plan nu prea rece pentru o zi, astfel încât veţi obţine  vid, si  lasati-le  să se răcească la temperatura camerei.
Pentru sucurile de fructe, sosuri sau produse cu  gătit scurt sau produs conservat  sub ulei sau sub oţet, se umple întotdeauna borcanel cu un centimetru mai jos  de la margine.Odată închise vor fi sterilizate prin plasarea lor învelite în prosoape (pentru evita un impact reciproc) , într-o oală în care se vor acoperi de apă caldută şi se aduce la fierbere.
Timpi  de sterilizare
20  minute  250 g
30  minute  500 g
45  minute  1 kg
60 de minute pana la 1,5 kg.
Altitudinea influenţează temperatura de fierbere a apei. Odata  cu înălţimea, de fapt,se reduce presiunea de aer.Rezultatul este că apa intră în fierbere la temperaturi scăzute.
Deja, la 610m temperatura de fierbere a apei este de 98 ° C. Deoarece sterilizarea  este mijlocul de a furniza o anumită cantitate de căldură pentru o anumită perioadă de timp, cu scăderea cantităţii de căldură furnizată este necesar să se prelungească timpul de fierbere cu  un minut pentru fie care 300 de m. altitudine. Deci, dacă se cere timp de 25 minute  punct de fierbere la 400 m de la  nivelului mării trebuie să se fiarba timp de 26 minute, 700 m timp de  27min şi aşa mai departe.
Tabel
Nivelul  marii  apei  fierbe la     100 ° C
610 mt          apei  fierbe la         98 ° C
1220 mt          apei  fierbe la         96 ° C 
1830 mt         apei  fierbe la          94 ° C
2400 mt         apei  fierbe la          92 ° C
3050 mt         apei  fierbe la          90 ° C



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu