duminică, 14 aprilie 2013

Orez (Risotto) sparanghel, vongole si arici de mare



Ingrediente pentru 4 persoane

240 g orez Vialone nano
1 legătură de sparanghel
500 g vongole
30 arici de mare
1l de supa de legume (morcov, ceapa, apio)
1/2 pahar vin alb
1 șalotă
2 catei de usturoi
5-6 tulpini de pătrunjel
6 linguri de ulei de măsline extra virgin
Sare dupa gust

Spalati bine vongole, puneti-le in apa cu sare sa piarda nisipul.
Curățați sparanghelul, spălați-l rapid sub apă, îndoiți partea mai frageda ca sa se rupa (astfel încât să se elimine partea cea mai tare într-un mod natural) și cu un cuțit de curățat cartofi,  curatati tulpina pe aproximativ 2/3 din lungime.Trebuie sa va rămâna  doar partea fregeda din interior . Gatiti-i într-o cratiță  inalta umpluta cu   3- 4 degete de apa sarata si strânsi, sparanghelul trebuie sa fie în poziție verticală, cu varfurile   afară din apă.Gatiti-i la foc mare pentru 15-20 de minute.
Luați vongole din apa sarata, spalati-le bine de mai multe ori pentru a indeparta residuurile de sare, puneti-le într-o tigaie cu ulei de măsline, usturoi,  tulpini de pătrunjel  și lasati-le sa se deschida cu capacul  pus pe tigaie.
O data deschise, se scot vongole, se arunca tulpina de pătrunjel, se filtrează zeama  și se adăuga o parte din aceasta la tulpinile de sparanghel ( păstrati separat  varfurile), cu un pic de ulei extravirgin  de măsline. Se amestecă apoi toate împreună cu blenderul pentru a crea o crema.
Într-o oală, rumeniti  șalotă tocata marunt, cu  ulei. Adăugați orezul și  prăjiti  până când  boabele strălucesc. Se stropeste  cu vin alb si lasati sa se evapore. Apoi, adaugati zeama de vongole ramasa si supa de legume fierbinte putin cate putin.
Chiar înainte de sfârșitul gătitului, se adaugă crema și varfurile  de sparanghel, se amestecă și se adaugă numai atunci cand sunt gatite vongole, fara cochilii (mai lasati cateva cochilii pentru decor). Lasati preparatul să se odihnească 5 minute și  se serveste cu picaturi de ouă de arici de mare  direct pe risotto pregatit in farfurie.


Echinoidea, arici de mare, cum este denumit în mod obișnuit, este foarte căutat pentru delicata ei gonade sau "ouă", care sunt consumate crude însoțite de pâine și vin. In bucătărie sunt folositi pentru a pregăti o varietate de mâncăruri, inclusiv  spaghete cu arici de mare. Ouăle pot fi, de asemenea, găsite ambalate in borcan.

Tările în care sunt mai căutate  sunt cele latine / Marea Mediterană, cum ar fi Franța, Italia și Spania
Ariciul  trebuie să fie deschis cu un instrument special, care le deschide în jumătate sau cu foarfece de bucătărie.
In noiembrie se deschide sezonul de pescuit la  arici de mare, care se  încheie
in aprilie mai.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu