luni, 14 ianuarie 2013

Vanilie sau vanilină?!




Încă mulți oameni isi imagineaza că vanilie și vanilină (sau vanilină / etil vanilină), sunt același lucru, dar în realitate între cele două "substanțe", există o diferență semnificativă. Aroma de vanilina este o sinteză obținuta chimic din partea unor fracțiuni de petrol sau reziduuri de celuloză (mai precis, de la lignina conținuta în apa reziduală de la fabricile de hârtie), în timp ce vanilia este o orhidee  de origine mexicană.
De ce atunci cele două "substanțe" sunt frecvent folosite în același preparat pentru a da un gust "similar" (sau pseudosimilar)?
Pur și simplu pentru că vanilina este una dintre substanțele cele mai aromate prezente în vanilia naturală și cea mai responsabila pentru aroma sa (în principal acestea sunt cristale microscopice care se formează pe suprafata betelor de vanilie).
Deci, de ce să nu folosim vanilina (care,in final, este mult mai ieftina)?
Faptul că vanilia conține prin natura sa vanilină nu este suficient pentru a defini identitatea acestor două "produse", deoarece vanilia naturală conține, în plus față de vanilină, mai mult de 250 substanțe aromatice, iar această diferență remarcabilă determină ca folosind vanilie sau vanilină rezultatul final nu este niciodata acelasi.  În plus, faptul că vanilina  artificială este obținuta prin sinteză chimică este necesar ca acesta din urmă sa se faca avand mare atentie, eliminând orice tip de substanta chimica utilizata pentru producerea acesteia (cum ar fi solvent toluenul). Ceea ce poate părea evident dar de fapt, nu este. De exemplu: pe 27 aprilie 2010, un mare lot de vanilie sintentica provenient din  Norvegia a fost retras  de pe piata pentru pericolul de contaminare cu toluen. Și despre faptul că aproximativ jumătate din vanillina din lume vine din China. In acest caz, standardul de calitate este calitativ identic  celui din Europa .... ??
De asemenea, de multe ori nu este  vanilina, si mai degrabă  etil vanilină, o molecula absenta în natură și aproximativ de 3-4 ori mai puternica decat vanilină. Pare inofensiva, dar este clasificata ca fiind iritanta pentru piele  prin inhalare, nociva  în caz de înghițire și foarte inflamanta pentru ochi!
În concluzie, nu știu …. voi, dar eu prefer vanilia.
extract de vanilie facut in casa

Toate informaţiile citite pe acesta pagina de blog ar trebui să fie luate în considerare doar orientativ.

vineri, 11 ianuarie 2013

Somon marinat cu ficat gras


      
Ingrediente pentru 4 persone
750 g file de somon proaspăt întreg
140 g de sare
155 g de zahăr din trestie
4 g de marar proaspat
8 boabe de piper alb
20 g de ficat gras
3 g sare neagra Hawaiiana

Mod de preparare

Se amestecă împreună sarea, zahărul, mărarul  și piperul alb. Așezați file-urile de somon într- o farfurie, se acopera cu ingredientele amestecate si se lasa la marinat in frigider timp de 3 zile.
Dupa marinare, clătiți somonul  sub  jet de apă rece, uscati-l și se taie în felii de 0,5 cm fiecare. Pentru fiecare portie aranjati trei felii de somon pe o farfurie de servire și deasupra a două dintre acestea  puneti două felii de ficat gras. Puneti sub grill-ul  incalzit de la cuptor pentru o jumătate de minut. Se condimentează cu sare, neagra Hawaiina si se serveste.

ŞTIŢI DESPRE SOMON?


King somon

In apa marilor lumii inoata tipuri diferite de somon.  Cel mai  cunoscut  și unic, crescut în cantități mari, este somonul de Atlantic (Salmo salar). Apoi, există tipuri de somon salbatic: somon regale (Oncorhynchus tshawytscha, numit, de asemenea,King somon  sau somon Chinook, somon argintiu sau somon Cohoo (Oncorhynchus kisutch),  somon Rosu sau  somon Sockeye (Oncorhynchus nerka), somon Roz sau  Pink somon (Oncorhynchus gorbuscha) somon Keta sau Chum somon (Oncorhynchus keta), somon de Dunăre (Hucho hucho) și somon Japonez (Oncorhynchus masou).
O mare parte din somonul  care il mâncăm este de crescatorie; cel  sălbatic ocupă un procent mic  pe piață și adesea, cantitatile nu sunt asa de mari ca să permită exportul.  Acest pește de înaltă calitate  cu carnea grasă, dulce si culoare  fermecătoare ocupă primul loc în clasamentul celor mai consumate din lume. Afumat este preferat, deși răspândirea de sushi a determinat  creșterea cantitatii de somon consumat crud. Proaspat sau afumat, somonul trebuie să fie în primul rând crescut.  Alegerea acestuia  în piscicultură este foarte  important dacă să se producă un somon de calitate sau un somon dupa pret: poti sa-l  reproduci în largul mării, în cuști cu o densitate scăzută ( unul pentru fiecare  4-500 litri de apă) sau de a-l produce, ca și în cazul păsărilor de curte, în cuști cu  un număr mai mare de pește ( unu somon pentru fiecare 100 litri de apa).
Peștii pot fi hrăniți cu furaje selectate,  completate de proteine ​​de origine vegetală, care reduc  utilizarea  faunei piscicole utilizate pentru producerea  făinei de pește.  Sau poate fi crescut rapid, folosind tehnici care nu au anumite scrupule.  În anii optzeci si nouazeci,  cele mai multe ferme din Norvegia vizau logica similara cu grecii care se  foloseste astazi pentru biban si dorada de mare:  calitate inferioară, la un cost accesibil.  De aceea, astazi consumatorul mai exigent nici nu vrea să audă de  somonul de crescătorie.
Dar, de ce noi consumăm mai mult afumat decât cel  proaspat?  Pentru același motiv, ca noi nu mâncam  hamburgeri  industriali , fără sare și sosuri diverse: ar fi necomestibile! În cazul în care, de fapt,  se gusta somonul proaspăt de proastă calitate, crud sau la abur,  se descopera toate defectele. Cu wasabi si sos de soia, totul se schimbă. Și să nu mai vorbim "de fals afumat", exemplu de calitate slabă, în care sarea pentru marinat este inserata prin injectoare speciale. De multe ori pentru afumat în loc de chips-uri de lemn este folosit fum lichid, același care este folosit pentru a afuma brânză sau salamurile  de proasta calitate.
Când  cumpăram un somon afumat, nu trebuie să căutăm numai  data expirării, dar, de asemenea, data de producție: un somon cu 45 sau mai multe zile de expirare ( se gaseste, si de 90) ar fi putut fi produs în august și apoi decongelat în decembrie, umplut cu conservanți și introdus pe piață. Din fericire, în ultimii ani, tendința s-a schimbat: țări precum Scoția și Irlanda în esență,  produc mai mult un somon de calitate,  o alegere care determina  consumatorul  sa achiziționeze mai mult acest pește delicios. Crescatoriile  mici și smoke house  lucreaza doar peste proaspat: sărat de mână și afumat folosind chips-uri de butoaie de whisky epuizate. Acest somon va avea un termen de 30 de zile, un semn clar de mare calitate.
În Marea Britanie există o certificare care merge dincolo de evaluarea organoleptică tipica a produsului. În criteriile de analiză se  ia în considerare calitatea vieții animalelor în timpul de reproducere și de reducerea  stresului în sacrificare. Obiectivul RSPCA - Societatea Regală pentru Prevenirea Cruzimii la animale, o organizație pentru prevenirea cruzimii față de animalele,  este de a certifica cu marca Freedom Food produsele  ca au fost crescute cu respect și grijă,  trăite in cele mai bune conditii de sănătate. Un stimulent pentru companii pentru a opera dupa conceptul  că animalul care a trăit mai bine, cu atât mai bun este produsul derivat.

Somonul  de Dunăre (Hucho hucho)- Această specie a fost redusa dramatic in râurile din România in ultimii 20 de ani. din cauza rumegusului aruncat din abundență în râu de către industria de cherestea numeroasa din țară.


Valorile nutriţionale pentru100g de produs proaspat 

K. Calorii
KJ
Proteine g
Carbohidrati g
Calciu mg
Apa g
Colesterol mg
185
776
18,4
1
27
68
35
  
Valorile nutriţionale pentru100g de produs afumat 

K. Calorii
KJ
Proteine g
Carbohidrati g
Calciu mg
Apa g
Colesterol mg
147
613
25,4
1,2
19
29,3
50
  



Toate informaţiile citite pe acesta pagina de blog ar trebui să fie luate în considerare doar orientativ.

sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Spaghete la Gricia



Ingrediente pentru 4 persoane:
400 g de spaghete
200 g de gusa
80 g de pecorino romano
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
½  pahar de vin alb sec
sare și piper dupa gust

Prajiti intr-o tigaie cu doua linguri de ulei gusa tăiata  cuburi. Atunci când gusa se rumeneste se estompează  cu vin alb și se îndepărtează de pe flacara.
Fierbieti pastele. Scoateți-le al dente, se scurg și se toarnă în tigaia cu gusa  amestecand  cu o parte de Pecorino Romano, brânza  care nu ar trebui să fie foarte  uscata si cateva linguri de apa in care ati fiert pastele.
Cand spaghetele apar cremoase puneti-le in farfurii individuale, presarati cu pecorino rămas și cu piper negru dupa gust macinat la momentul servirii.

Spaghetele la gricia  sunt versiunea albă pentru bucatini a la matriciana atunci când în Italia  nu se cunosteau roșiile  care au  ajuns numai  în 1548.